Super užitečný nástroj pro odstartování proměny

Začít proměnu interiéru může být úplná hračka. Někdy se prostě podíváte na Pinterest, najdete okamžitě ideální obrázek, který dokonale odpovídá vaší představě. Pak se proměna rychle rozběhne.

Takový postup není nemožný. Skutečně se mi párkrát povedlo, že jsem hned našla perfektní inspiraci, která stylově, barevně a dokonce i dispozičně seděla do mého interiéru. Vůbec nic jsem nemusela vymýšlet.

Dnešní článek ale není o jedné z takových dokonalých situací, je o přesném opaku. Podíváte se na místnost a vůbec nevíte jak začít. I když máte návod, pročetli jste si postupy a všechny kroky, prostě se rozhlédnete po místnosti a nevíte. Jak takovou situaci vyřešit?

JAK PŘESTAT ODKLÁDAT PROMĚNU INTERIÉRU

Možná asi tušíte, že první krokem, který odbrzdí proměnu, není nová výmalba ani nákup nábytku. Na začátku to chce totiž něco, co dá proměně směr a ukáže vám cíl.

„Když nevíte kam jdete, pravděpodobně skončíte někde jinde.“
Laurence J. Peter

A to něco, co vás posune k tomu s proměnou konečně začít, se nazývá startovací bod.

Jestliže jste o startovacím bodu proměny interiéru nikdy neslyšeli, tak věřte, že je to super užitečný nástroj pro nastartování proměny.

Je to pomocník hlavně pro začátečníka, který nemá zkušenost s proměnou interiéru, nebo pro někoho, kdo ještě nikdy nenavrhoval interiér a opravdu neví, kde začít. Ale upřímně, já ho používám dodnes, i když mám za sebou desítky proměn.

STARTOVACÍ BOD

Co tedy ten startovací bod je. Jednoduše řečeno je to základní barevnost:

Základní barevnost vašeho interiéru = STARTOVACÍ BOD.

„Pokud si určíte základní barevnost vašeho interiéru, pak výběr věcí bude mnohem mnohem snazší, nákupy jednodušší a proměna interiéru se pohne z místa.“

Jednoduchý způsob, jak si základní barevnost interiéru určit, je najít hlavní inspirační obrázek a z něj si „vytáhnout“ 3 barvy. Nebude proto žádným překvapením, že první kroky povedou na Pinterest.

Inspirace z Pinterestu není žádná novinka, každý kdo řeší interiér, jde s největší pravděpodobností nejdřív na Pinterest a uloží desítky interiérů (pokud jste to ještě neudělali, tak určitě začněte:). Ale pořádně inspiraci z Pinterestu využít, to je už něco jiného a ne každý to udělá.

JAK VYUŽÍT PINTEREST

Když začínám proměnu interiéru, nejprve procházím inspiraci na Pinterestu. Zadám do vyhledávání třeba „living room“ nebo konkrétní styl „modern living room“.

Často se mi stane, že po nějaké době najdu jeden správný obrázek a vím, že je to ten, který bude mojí hlavní inspirací.

Jako třeba tento:

zdroj: Pinterest

Sice jsem předtím prošla desítky jiných obrázku, chvíli to trvalo, ale ten pravý, který mě nejvíc zaujal a věděla jsem, že je to ten správný, jsem našla.

Když se stane, že nenajdu jen jeden správný inspirační obrázek, vyberu ty, které se mi líbí nejvíc, ale omezím jejich počet na minimum (přibližně 5). Moje pozornost pak není upřená na spoustu obrázků ale jen na několik.

Takže když máte například desítky uložených inspirací třeba ve složce „living room“ – znovu je projděte a na novou nástěnku s názvem např. „TOP 5 living rooms“ si připněte 5 nejlepších. Pak se vaše pozornost zaměří právě na ně, a nebude vás rozptylovat řada dalších interiérů.

Předpokládám, že s Pinterestem pracovat umíte, ale pokud ne, napište mi a udělám videonávod, jak na to.

JAK Z INSPIRACE ZÍSKAT STARTOVACÍ BOD

Když je jasné, co je hlavní inspirace, je potřeba z ní „vytáhnout“ základní barevnost, která se pak stane startovacím bodem proměny.

Podívejte se na svůj vybraný inspirační obrázek a určete z něj 3 barvy.

Je potřeba se na inspiraci pořádně podívat a zaměřit se jen na barvy. Neřešte, jaký tvar má jídelní stůl nebo kolik obrazů visí na zdi. Zaměřte se jen na barvy (jaká barva je na stěnách, povlečení, sedačce,…). Napište si max. 3 barvy, které vám z obrázku vycházejí.

Když se podíváte na následující dva inspirační obrázky, každý má několik základních barev. Jaké byste řekli, že to jsou?

U prvního obrázku je to pro mě béžová, šedá a bílá. Ale někdo z obrázku může určit jako základní barvy bílou, béžovou a světle růžovou.

Obě možnosti jsou správné a obě budou dobrým startovacím prvkem pro váš interiér. Záleží jen na tom, co v obrázku vidíte a co se vám bude v interiéru víc líbit.

U druhého obrázku je to černá, bílá a světle šedá.

zdroj: Pinterest

TIP: Pokud nemáte jeden hlavní inspirační obrázek, vezměte si TOP 5 interiérů a podívejte se, jaké barvy se u nich nejčastěji opakují. Pak pro vás bude snazší určit si 3 základní.

Nápovědou pro vás může být, že většinou je v základní barevnosti alespoň jedna neutrální barva (šedá, bílá, béžová). Pokud máte rádi neutrální barevnost interiéru jako já, mohou to být i dvě nebo tři neutrální barvy.

Vybraný INSPIRAČNÍ OBRÁZEK + BARVY, které vám z něj vycházejí, se stávají STARTOVACÍM BODEM pro celou proměnu. Od těchto barev odvodíte výmalbu, barvu nábytku a doplňků.

Výsledek pak může vypadat takhle (inspirace – startovací bod – hotový interiér):

BAREVNÁ PALETA

Barvy, které jste vybrali z inspiračního obrázku si můžete zapsat, při realizaci interiéru na ně pamatovat a počítat s nimi.

Ale lepší způsob je barvy přímo z inspiračního obrázku „vytáhnout“ a udělat si barevnou paletu, abyste je měly pořád na očích.

Ukážu Vám dva způsoby, jak na to:

1/ Na Macu s pomocí aplikace Digitální měřič barev:

2/ Přes web imagecolorpicker.com:

Výhodou tohoto druhého způsobu je, že z vašeho inspiračního obrázku vyjede paleta cca 10 barev, ze kterých můžete 3 základní barvy jednoduše vybrat.

JAK DÁL PRACOVAT SE STARTOVACÍM BODEM

Jakmile máte hotový startovací bod, můžete začít realizovat další kroky k jednoduché a rychlé proměně interiéru.

U prvního kroku je to celkem jednoduché. 1. krok proměny je ZMĚNA BARVY ZDÍ. Startovací bod většinou obsahuje bílou nebou jinou neutrální barvu, a právě ty se použijí pro výmalbu. Často je to jednoduše bílá (ale nemusí to tak být).

Kde vám ale startovací bod pomůže ještě víc, je 2. krok VÝBĚR NÁBYTKU a 3. krok VÝBĚR DOPLŇKŮ.

Tady vám startovací bod ukáže cestu, v jakých barvách nábytek a doplňky kupovat. Pomoct vám může pravidlo „nábytek neutrální, doplňky v barvě“. Nemusí to tak být vždy, ale pro začátečníky je to skvělé pravidlo.

Startovací bod vám na začátku určitě pomůže a díky němu získáte inspiraci, základní barvy a proměna se rozhýbe.

Když byste ale chtěli detailní návod na celý proces včetně toho, jak zkombinovat nábytek a doplňky, najdete ho v ebooku Můj WOW domov – průvodce k rychlé a cenově dostupné proměně interiéru.

Dozvíte se hlavně:
– jak sladit nábytek a doplňky,
– jak se ujistit, že všechno k sobě ladí s pomocí vzorového konceptu (videonávody nechybí:),
– a taky kde všechno nakupovat.

A ještě jeden tip na závěr. Často dostávám dotaz, jak vytvořím “ty barevné puntíky“, na kterých v článku ukazuju startovací bod, a jak je vložím do inspiračního obrázku, abych si ověřila, že vybraná barevnost s inpiračním obrázkem sedí. Tak rychlý videonávod máte tady:

Zita proměňuje interiéry k nepoznání s pomocí menších úprav a doplňků. Je autorkou ebooku 10 interiérových chyb aneb proč je váš domov pořád neútulný, e-průvodce proměnou interiéru Můj WOW domov a manuálu pro dekorování interiéru Pravidla stylingu. Více o Zitě zjistíte tady >>.